Srí Lanka - Mi itt is otthon vagyunk Hírek

A teázás szerelmeseinek: kalandok a Ceylon-i tea földjén

Hírek, aktuálitások

Ha azt mondjuk Srí Lanka (régi nevén Ceylon) akkor általában a tea szó jut eszünkbe elsőre, ami nem véletlen hiszen nagy valószínűséggel az otthoni szekrényben meglapuló teaásdobozunkon is az díszeleg, hogy Srí Lankán készült.

A pici sziget a világ negyedik legjelentősebb teaexportőre egy valódi teanagyhatalom, magas fekvésű ültetvényeinek köszönhetően pedig az egyik legjobb minőségű.

Az angol gyarmatosítás időszakában az első teaültetvényt James Taylor hozta létre 1867-ben, miután egy járvány kipusztította az összes kávéültetvényt, tehát kényszerűségből alakult így. A teatermesztés feltételeinek azonban a legideálisabb körülményeket jelentette a központi hegyvidék a meleg klímával, lejtős tereppel, hegyi levegővel.

Az ültetvények három kategóriába sorolhatók: 600 méteres magasságig alacsony, 600-tól 1200 méterig középmagas, 1200 méter felett pedig magas termesztésű ültetvényről származó teáról beszélünk. Az európai import főleg az utóbbi kettőből származik, hiszen ezek jelentik a legjobb minőséget.

Utazásunk során mindenképp szakítsunk időt egy teagyár-látogatásra ahol amellett, hogy megismerkedhetünk a tealevél feldolgozásának folyamataival, meg is kóstolhatjuk a zamatos italt és vásárolhatunk is közvetlenül a gyártótól.
Nézzük is meg hova érdemes ellátogatni:

Nuwara Eliya varázslatos lankái

Nuwara Eliya-ban, a tea ültetvények hegyvidéki területen helyezkednek el - tengerszint felett több mint 1800 méter magasan -, ahol a hőmérséklet időnként 5 celsius fok alá esik. Ez azt eredményezi, hogy a tea növénykék lassabban fejlődnek és kisebb leveleik lesznek, mintha melegebb hőmérsékleti körülmények között nevelkedtek volna. Az erről a vidékről származó teák frissítő, aromás ízvilággal rendelkeznek, és az ország legjobb teái közé tartoznak és a legismertebbek. Ha erre járunk, érdemes meglátogatni a Bluefield Teagyárat vagy a Pedro Tea Birtokot, ahol megismerkedhetünk a teljes folyamattal, a tea szedésétől a feldolgozáson át a tealevelek csomagolásáig.

Nuwara Eliya mindezeken túl népszerű választás a párban utazók számára is, a ködbe burkolózó csodás hegyvidék atmoszférája kitűnő alkalmat nyújt a romantikus sétákra is, az estéket pedig kellemes környezetben a kandalló előtt tölthetjük el. Aki vonattal érkezik ide, festői szépségű tájak mellett halad el. A közelben található a Laxapana vízesés, mely Srí Lanka nyolcadik legmagasabb vízesése. Nuwara Eliya-tól körülbelül egy órányi autóútra található a Hortons Plains Nemzeti Park, ha ide látogatunk, mindenképp érdemes egy kirándulást betervezni a magasan fekvő lenyűgöző World’s End-hez, mely a park egyik leglátogatottabb pontja.

Kandy egzotikus dombjai

A Kandy-ben termesztett tea növények 600-1200 méteres tengerszint feletti magasságon fejlődnek, és testes, gazdag ízvilágukról ismertek. A tealevelek a Nuwara Eliya-ban termesztettekhez képest nagyobb méretűek lesznek, a belőlük készült főzetek erősebbek. A tealevelek minősége az év első részében, január és március között a legjobb, amikor a területen az időjárási viszonyok hűvösebbek és szárazabbak. Számos tea termelő birtok található itt, mint például a Ceylon Estate Teas és a Kagugannawa Tea Factory gyára. A környéken érdemes megszállni Kandy-ben és meglátogatni a buddhista zarándokhelyet, A Fog templomát (The Temple of the Sacred Tooth Relic) Belépéskor a vállakat és lábakat eltakaró öltözet elvárt. Szintén ebben a régióban találjuk a Royal Botanical Gardens -t, a szépen gondozott park több mint 4000 növényfajnak ad otthont.

 

A balzsamos déli part

A legtöbb fotó Srí Lanka teaültetvényeiről sűrű növényzetű, élénken zöldellő dombos részek, illetve hegyvidéki területek képét tárja elénk. Azonban, tea termesztés a sziget déli régióiban is folyik, ahol bőséges száraz napos idő éri a növényeket. Ezek az alacsonyabban termesztett teák nagyobb leveleket hoznak, melyek íz hatásukban sokkal markánsabbak mint a magasabb régiókban termesztett társaik.

Az egyik ilyen teaültetvény melyet a déli partok közelében érdemes felkeresni, a Handunugoda Tea Estate, a tengerparti Mirissa és Unawatuna városok közelében helyezkedik el. Ha a víz és a hullámok kínálta kikapcsolódást kicsit színesítenénk és tovább ismerkednénk Srí Lanka kultúrájával, akkor mindenképp látogassunk el ide.

Vissza a hírekhez