Srí Lanka - Mi itt is otthon vagyunk Hírek

Barangolj trópusi erdőkben!

Érdekességek

Srí Lankán négyféle erdőtípussal is megismerkedhetünk, melyek az ország különböző részein helyezkednek el.
 

A kis sziget rendkívül gazdag természet- és vadonvilággal rendelkezik több olyan endemikus állat- és növényfajnak ad otthon, mely a világon egyedül csak itt található meg.
Ha rajongsz a természetért akkor javasoljuk, hogy mindenképp iktass be Srí Lanka-i útitervedbe egy trópusi erdőt!

Lássuk mi az amit érdemes megnézni

Esőerdők

Terület: Sinharaja esőerdő, Sabaragamuwa és a déli tartomány

Az ország legnedvesebb régiója a Sinharaja őserdő a sziget délnyugati részén található csodálatos kis zöld oázis, népszerű kirándulás Galle városából.
Srí Lanka egyetlen épen megmaradt esőerdeje, az ország 306 őshonos fa fajából 60% itt megtalálható. Az erdő aljára a napfény már csak halványan szűrődik be az akár 50-60 méteres fák között. Biodiverzitása igencsak jelentős, emellett kulcsfontosságú vízgyűjtő terület is a az ország elsődleges folyói számára.
Csodás élmény csendben sétálni az erdőben és magunkba szívni az őserdő erejét, hallgatni a madarak csicsergését de arra is van lehetőség, hogy megmártózzunk egy-egy vízesésnél.

Száraz örökzöld erdők

Terület: Yala Nemzeti Park, Déli- és Uva tartomány

Srí Lanka száraz örökzöld erdői egyáltalán nem hasonlítanak az európai örökzöld erdőkre, amelyek fenyőfákból állnak.
Az ittenieket nagy, erős lombhullató fák alkotják, melyek képesek elviselni sok vihart és hosszú szárazságot is egyaránt.
Ezek a száraz erdők a sziget több pontján is megtalálhatók, kivéve a délnyugati sarkot és a középső felföldet.

A területek viszonylag sík részeken helyezkednek el (néha előfordul dombháton is pl. Ritigala) az esőerdőkével összehasonlítva pedig a biodiverzitásuk alacsony. Ennek ellenére olyan nagy emlősökkel is találkozhatunk itt, mint a leopárd, elefánt, ajakos medve.

Ezeknek az erdőknek egyedülálló Srí Lanka-i bájuk van, meleg napfény, susogó száraz levelek és nagy lombhullató fák melyek a környezetük fölé magasodnak és a legszárazabb hónapokban ledobják leveleiket a vízvesztés megakadályozása érdekében.

Hegyi erdők

Hol található: Horton Plain’s Nemzeti Park, Központi tartomány, Knuckles hegyvonulat

Srí Lanka központi hegyvidékét gyakorta láthatjuk felhőtakaróba burkolózva, a nagy hegyeket buja, zöld erdők borítják, a hegycsúcsok éppenhogy kilátszanak egy-egy helyen a körülöttük kacskaringozó ködből. A brit uralom előtt az egész régiót erdő borították a benne élő saját kis egzotikus állatvilágukkal többek között majmok, szambarszarvasok, felvidéki leopárdok. A 19. század fordulóján azonban az erdők nagy részét a gyarmatosítok kivágták és helyettük teaültetvényeket telepítettek.
Azért szerencsére még így is találunk jó néhányat belőlük, melyeket érdemes felkeresni.

Mangrove erdők

Hol található: Kalpitiya, Északnyugati tartomány

A mangrove erdő valószínűleg az egyik legérdekesebb erdőtípus. A part melletti városokon belül találhatók a kissé sósvizű eldugott lagúnák, melyeket általában csónakkal lehet csak megközelíteni. Létfontosságú és egyedülálló ökoszisztémák otthona, amelyek nemcsak védik az erdő növény- és állatvilágát, hanem több szén-dioxidot is felszívnak, mint egy normál erdő.

Távolról úgy néz ki, mint egy lagúnán lebegő fasziget, friss zöldellő levelekkel, melyek befogadják az alatta lévő vizet. Közelebb érve látjuk csak azonban, hogy belseje teljesen eltér a külsejétől. Attól kezdve, hogy belépünk, csak a barna vizet és a sötétbarna törzseket látjuk, amelyek összekeverednek, felnézve tűnik csak ki a fák zöld koronája. A lombok védőgátként emelkednek fölénk elbújtatva a nap elől, és elcsendesedettnek tűnik.

Vissza a hírekhez