Srí Lanka - Mi itt is otthon vagyunk Hírek

Beutazási szabályok, vízum

Hasznos tudnivalók

Srí Lankára történő beutazáshoz magyar állampolgároknak vízum kötelező! Fontos, hogy az útlevelünk hazautazástól számítva még legalább 6 hónapig érvényes legyen és rendelkezzen két egymással szemközti, üres oldallal. Az országba turista céllal érkezők akár online is intézhetik  vízumukat, amennyiben a tartózkodásuk nem haladja meg a 30 napot. Ezt az Elektronikus Felhatalmazási Rendszerben (ETA) tudják megtenni a következő weboldalon keresztül: www.eta.gov.lk/slvisa

A turista "ETA vízum" díja 35 dollár (USD), mely kétszeri belépésre jogosítja az utazót. Az összeget bankkártyával fizethetjük.12 év alatt ingyenes az igénylése.

MIndössze pár személyes adatot kell megadnunk, így az ügyintézés gyors és kényelmes. Szinte egy-két kattintással meg is kapjuk a hivatkozási számot, amivel a Colombo-i Nemzetközi Repülőtéren fel tudjuk venni a vízumunkat. Tényleg egyszerű, mutatjuk miként is néz ki a felület:

Az oldal betöltését követően válasszuk ki a használni kívánt nyelvet. Sajnos egyenlőre magyar nyelven nem érhető el az oldal, de az angol mellett akár német, spanyol és francia nyelvet is választhatunk.

A következő oldalon az "Apply" fület válasszuk ki:

A feltételek elolvasása után az "I Agree" mező bejelölésével mehetünk tovább:

Az oldal bal oldalán tudjuk kiválasztani a vízum típusát. A továbblépéshez válaszzuk ki a "Tourist ETA - Apply for an Individual" feliratot:

A következő oldalon kell megadni a személyes adatainkat, többek között az útlevéladatainkat:

A kitöltés legvégén az ETA vízum díját dombornyomott bankkártyával tudjuk kifizetni. A visszaigazolást e-mailben küldi a rendszer (körülbelül egy napon belül), ezt kinyomtatva kell magunkkal vinni az utazásra. A vízumot majd Srí Lankán pecsételik bele az útlevelünkbe.

A rövid távú vízumok meghosszabbítását a colombói bevándorlási hivatal (Department of Immigration and Emigration Tel: 0094-11-5329000, 0094-11-5329444) végzi.

Magyarországon nincs Srí Lankai Nagykövetség, ezért akinek normál vízumra van szüksége, azt a legközelebbi, bécsi nagykövetségen (Embassy and Permanent Mission of Sri Lanka / Weyringergasse 33, 4th floor 1040-Vienna) tudja megtenni.

Vissza a hírekhez