A srí lankai curry más, mint a többi. Ha nem hiszed, próbáld ki!
Ha Srí Lankán járunk, akkor a szállodák éttermében, az utcai ételárusoknál, a családok étkezőasztalán is biztosan belefuthatunk a Chicken Curry-be. Igazi tradicionális ételnek számít az országban, viszont ahány ház, annyi szokás. És persze ennek köszönhetően recept is :) Mi most Clifford Perera séf (Jetwing Yala szálloda) verzióját készítjük el, aki anno még a nagymamájától leste el a „titkos receptúrát”. Az étel neve ne tévesszen meg senkit sem. A fekete bors mellett számtalan másik fűszerrel ízével is találkozni fogunk az elfogyasztása során, egyik sem lesz domináns, egymást tökéletesen kiegészítik.
Mutatjuk, miként is készül a csirkehúsos változat.
Black Pepper Chicken Curry:
Hozzávalók:
- 750 g csirkehús (comb talán a legjobb, de lehet mell is)
- 1 ek durvára őrölt fekete bors
- 1 ek őrölt curry fűszer
- 1 tk őrölt chili
- ¼ tk őrölt kurkuma
- 4 szem kardamon mag (összezúzva)
- 1 fej lilahagyma (szeletelve)
- 1 gerezd fokhagyma (szeletelve)
- ½ zöld chili (szeletelve)
- ½ tk gyömbér (szeletelve)
- 1 szál citromfű / lemongrass (durvára darabolva)
- ½ pandan levél (darabolva) - elhagyható
- 8 curry levél
- 1 ek tamarind paszta / szósz (vagy ½ tk tamarind szósz + ½ tk cukor + 25 ml víz)
- ½ paradicsom (darabolva)
- 240 ml kókusz tej
- 240 ml víz
- 2 ek kókusz olaj
- só és bors
Elkészítése:
1. A csirkehúsról a bőrt eltávolítjuk, kicsontozzuk, majd körülbelül 2,5 cm darabora kockázzuk.
2. Egy keverőtálba tesszük a durvára őrölt fekete borst, az őrölt curry fűszert, az őrölt chili paprikát, illetve a kurkumát. A felkockázott hússal jól összekeverjük és 15 – 20 percig állni hagyjuk.
3. Serpenyőben felmelegítjük az olajat és jöhet hozzá hagyma, fokhagyma, zöld chili, gyömbér, citromfű, pandan levél, curry levél, tamarind szósz és paradicsom. Körülbelül 2 percenként megkeverjük, addig míg szép arany színű nem lesz.4. Ezt követően hozzáadjuk a befűszerezett húst és alaposan összekeverjük.
5. Felöntjük vízzel és pár percig főni hagyjuk.
6. Majd hozzáadjuk a kókusztejet is, lefedjük és alacsony lángon készre főzzük a húst. Végén sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Rizzsel, rotival tálalhatjuk.
Bízunk benne, hogy egyre többen kaptatok kedvet az ázsiai konyhához és akár már van olyan étel is, ami felkerült a család étlapjára. Jövő héten újabb recepttel jövünk, de lassan – lassan talán már kereshetjük elő az útleveleinket. Jöhetnek ismét a külföldi utazások, helyi éttermek a megismert ételekkel, ízekkel együtt.
Addig is kitartás és jó étvágyat kívánunk!
Forrás: Plated by Jetwing