Igazi klasszikus. Alappillérnek számít a helyi gasztronómiában.
A Dhal Curry (vagy csak egyszerűen “dhal”, “daal”) mondhatni egy alappillérnek számít a helyi gasztronómiában. A srí lankai emberek ezt az ételt akár reggelire, ebédre és vacsorára is fogyasztják, mondhatni igazi univerzális fogás. Hogy még ízletesebb legyen a dhal, víz helyett kókusztejet használnak a például a főzéshez. Talán kókusztejnek és a különböző fűszereknek köszönhetően egészen más ízvilág jellemzi, mint más országok étlapján is megtalálható dhal-okat.
Dhal Curry:
Hozzávalók:
- 150 g vöröslencse
- 1 tk curry fűszerkeverék
- ½ tk őrölt chili
- ½ zöld chili (apróra szeletelve)
- 3 g egész fahéj
- 5 egész curry levél
- ½ pandan levél (ha nincs, elhagyható)
- ¼ tk őrölt kurkuma
- 4 gerezd fokhagyma (apróra szeletelve)
- 1 közepes fej lilahagyma (szeletelve)
- ½ paradicsom (apróra vágva)
- 240 ml kókuszkrém
- 240 ml kókusztej
- só
Elkészítése:
1. A vöröslencsét alaposan megmossuk (akár többször is vizet cserélve), megszárítjuk. majd a főzőedénybe tesszük az összes fűszerrel, hozzávalóval együtt - kivétel a kókuszkrém. Figyeljünk arra, hogy a tej teljesen ellepje a lencsét.
2. Alacsony lángon körülbelül 15-20 perc alatt készre főzzük. (Fontos, olyan edényt válasszunk, amiben biztosan nem tapad le az étel.) Időnként óvatosan kevergessük meg.
3. Ha megfőtt a lencse, legvégén hozzáadjuk még a kókuszkrémet. Visszatesszük a tűzre, gyorsan összeforraljuk még egyszer a dhal-t.
Az elkészült srí lankai Dhal Curry-t fogyaszthatjuk magában is vagy tálalhatjuk rizzsel és rotival.