Srí Lanka - Mi itt is otthon vagyunk Hírek

Öltözködés, szokások

Hasznos tudnivalók

A trópusi klímának köszönhetően Srí Lankán egész évben meleg van, így főként nyári, lenge holmikkal kell készülnünk. Azonban vannak speciális területek és azért néhány öltözködési szabály, melyek miatt helyet kell hagyni a bőröndben a bikini mellett más ruházatnak is.

Alapvetően Srí Lankára nem jellemzőek a túl szigorú öltözködési szabályok. A tengerparti üdülőhelyeken abszolút elfogadott a rövidnadrág, rövidebb szoknya, top és fürdőruha viselete. Az éttermekbe persze azért itt sem illik fürdőruhában betérni, erre ügyeljünk. A sziget különböző pontjaira történő kirándulás során már szükségünk lehet egyéb kiegészítőkre is. A strandpapucsot kényelmesebb szandálra cserélhetjük, Sigiriya szikla megmászásához, trekking túrákhoz pedig jól jön egy zárt sportcipő. A hegyvidéki részeken a tengerparthoz képest jelentős hőmérsékletcsökkenést tapasztalhatunk, ide már kell a hosszú nadrág, pulóver is.
A pulóver olyan szempontból is jól jöhet, hogy Srí Lankán előszeretettel túlzásba viszik a légkondicionáló használatát. Trópusi ország lévén eső bármikor előfordulhat így nem árt ha van mindig van bekészítve egy esőkabát és esernyő.
Templomok, szent helyek látogatásakor kötelező a dekoltázst, vállat, térdet takaró öltözék nők és férfiak számára egyaránt. Ezeken a helyeken a cipőnket is le kell venni, ha kellemetlennek érezzük a mezítláb járkálást akkor érdemes magukkal vinni egy fehér zoknit, amit ebben az esetben fel tudunk venni.
Ha szeretnénk tradicionális vallási ünnepekhez, fesztiválokhoz csatlakozni akkor fehér hosszú nadrág vagy szoknya, fehér felső (blúz, póló) ami javasolt.

A Sí Lanka-i hölgyek tradicionális öltözéke a szári, mely rengeteg csodás színben megtalálható, nyugodtan térjünk be olyan butikba ahol kapható és az eladók örömmel segítenek nekünk megtanulni hogyan kell magunkra ölteni. Kitűnő szuvenír saját magunknak vagy otthoni családtagnak is. A férfiak hagyományos viselete pedig a szarong, szintén szebbnél szebb színekben pompázik és hozzáillő inggel viselik.
Manapság a helyi fiatalok is inkább a nyugati világ divatját követik és őket már inkább farmerban és pólóban láthatjuk.

Érdekesség még az esküvői viselet, ha szerencsések vagyunk személyesen is találkozhatunk különlegesen szépen felöltöztetett menyasszonnyal és vőlegénnyel.

Vissza a hírekhez