Pár perc alatt elkészíthető tengeri fogás, egyenesen a halpiacról.
A Tempered Prawns is egy klasszikus srí lankai étel. A hajnalban, a halpiacon beszerzett friss garnálarékokból, egy serpenyő és pár fűszer segítségével igazán különleges ételt tudunk elkészíteni. Tényleg csak pár perc és tálalhatjuk az tengeri ételt.
Tempered Prawns:
Hozzávalók:
- 8-10 friss garnélarák
- 1 tk tört chili paprika “pehely”
- 4 zöld chili (hosszanti irányban félbe vágva)
- 1 tk egész mustármag
- 2 g egész fahéj
- 10 curry levél
- ¼ pandan levél (ha nincs, elhagyható)
- ½ tk őrölt kurkuma
- ½ tk őrölt fekete bors
- 4 gerezd fokhagyma (apróra szeletelve)
- 1 fej lilhagyma szeletelve
- ½ fej lilahagyma (szeletelve - díszítéshez)
- 1 nagyobb paradicsom (apróra vágva)
- 1 ek kókuszolaj
- 100 ml kókuszkrém
- 2 tk lime lé
- 3 g só
Elkészítése:
1. Egy keverőtálba tesszük a megmosott, konyhakész garnélarákokat. Megszórjuk a következő fűszerekkel (de csak az előkészített mennyiség felével): a tört chili parika pehellyel, az őrölt fekete borssal, az őrölt kurkumával és egy kis sóval. Kezünkkel alaposan összekeverjük, majd óvatosan meg is nyomkodjuk őket. Lefedve, körülbelül 20 percig állni hagyjuk a tálban.
2. Egy edényben / serpenyőben megmelegítjük a kókuszolajat, hozzáadva az egész mustármagokat. Amikor már kezd a mustármag pattogni, jöhet hozzá az apró szeletekre vágott fokhagyma, a szeletelt lilahagyma, egész curry levelek, az apróra vágott zöld chili (csak a fele), paradicsom darabok és az egész fahéj. Körülbelül 3 percig főzzük, közben óvatosan keverjük.
3. Ezt követően jöhet hozzá a megmaradt tört chili pehely, kurkuma és őrölt fekete bors. A garnélarákkal együtt készre főzzük (kevergetés mellett).
4. Ha elkészültünk, ráöntjük az előkészített kókuszkrémet, összefőzzük, ízesítsük sóval és lime levével.
5. Akár díszítésképp külön serpenyőben – kókuszolajon - megfonnyaszthatjuk a megmaradt lilahagyma és chili szeleteket (opcionális).
A garnélarákot szintén rizzsel, rotival együtt tálalhatjuk.