Srí Lanka - Mi itt is otthon vagyunk Hírek

Vásárlás, souvenir

Hasznos tudnivalók

Srí Lanka nemcsak különleges szépségével varázsolja el az ide látogatókat, hanem ősi tradícióival és finom ételeivel is. Az utazás végéhez közeledve, mindenki szeretne magával hazavinni valamit ebből az élettel teli, távoli országból, akár egy személyes emléket, akár ajándékot egy kedves személynek. 

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legnépszerűbb szuvenír ötleteket, melyekből mindenképp érdemes beszerezni utunk során.

Fűszerek

Srí Lankán a fűszeripar kialakulása és a fűszerkereskedelem a régmúlt időkre tekint vissza. A helyi fűszernövények számos helyen fellelhetőek a szigeten, mint például a kardamom, szerecsendió, fekete bors, a kurkuma, valamint természetesen a világon mindenhol ismert Ceylon fahéj is. A helyi piacokon könnyedén beszerezhetünk ezekből az illatos fűszerekből, így hazautazás után tovább lesz lehetőségünk Srí Lanka ízeit élvezni ételeinkben.

Tea

A teázás igen fontos részét képezi a helyi életvitelnek. A növény a köztudatban az ország szimbólumává vált, ennek ellenére a teanövény nem őshonos Srí Lankán, valójában először a brit gyarmatosítók kezdték el termeszteni. Az első teacserje 1824-ben érkezett a szigetre, de kereskedelmi célú termesztése még sokáig nem kezdődött el. Aki az út során meglátogatja Nuwara Eliya vagy Kandy hegyvidéki települését, még egy helyi teagyártó üzemben is megállhat.

Szárik és sarongok

Az ország tradícionális ruhadarabjai a nők számára a szárik, férfiaknak pedig a sarongok. Általában élénk színekben gyártják őket. Az utóbbi időben már kicsit lezserebb öltözködés esetén is használatosak, manapság már akár a tengerparton is hordhatók. Mindemellett, a sarongokat már nemcsak férfiak öltik szívesen magukra, hanem hölgyeket is lehet látni ebben a ruhadarabban, melyet egy nyári felsővel vagy blúzzal párosítanak.

Fafaragások

Srí Lankán a kézműves díszek készítése komoly múlttal büszkélkedhet, az egyik leggyakoribbak a fából készült faragott tárgyak. Az ajándékboltok faragványok széles választékát kínálják, mint például Buddha szobrát, elefántokat, leopárdokat, vagy a sziget alakját tükröző alkotást, de még a jellegzetes tuk-tuk járműveket is találunk.

Helyi finomságok

Annak ellenére, hogy Srí Lanka egy relatíve kis méretű ország, minden régiónak megvan a sajátos ízvilága és hagyományos ételei, mely egy igazi gasztronómiai kalandozásra invitálja a vendéget. Autós kirándulások alkalmával számos alkalom adódik az út során a helyi jellegzetességeket is kipróbálni.

Ayurvédikus termékek

Az ayurvéda természetes orvoslással és holisztikus megközelítéssel kapcsolatos módszere időszámításunk előtti harmadik századra nyúlik vissza. A szigeten számos wellness központ kínál ayurvédikus kezeléseket, valamint egzotikus növények felhasználásával készült termékek (például krémek, szappanok, olajok) széles választéka is beszerezhető.

Raksha maszkok

Főként fesztiválok alkalmával találkozhatunk a színesre festett ún. Raksha maszkokkal, melyeket gyakran ördög maszkoknak is neveznek, és egy különleges tánc, a Kolam előadásakor használják őket. A legenda úgy tartja, hogy Srí Lankát egykoron a Rakshák, vagyis ördögök uralták az ördög király, Ravana uralkodása alatt. Az ördög motívum az utóbbi időben az ajándéktárgyak kínálatában is megjelent, vásárolhatók például pólóra nyomtatva, hűtőmágnesként, kulcstartóként.

Curry keverékek

Az ide látogatók számára a leginkább hazavinni kívánt dolgok közé tartoznak, az utazás során kipróbált, ínycsiklandó helyi ételek. Szerencsére, Srí Lankán majdnem minden szupermarket árusít curry keveréket, így ezek könnyedén beszerezhetőek, hogy aztán otthon is lehetőség nyílik a kedvenc ételek elkészítésére. Plusz egy tipp, a keverékek közül a legnépszerűbbek a sárga rizs keverék és a csirke curry keverék, ezekből mindenképp ajánlott beszerezni!

Batikolt termékek

Srí Lanka tradícionális termékei közé tartoznak és szintén nagyon népszerűek a kézzel készített batikolt dolgok. Készítenek ilyen technikával ruhákat, képeket, ágyatakarókat is. Utazásunk során érdemes meglátogatni egy-egy batik műhelyt ahol bepillantást nyerhetünk az elkészítés folyamataiba. Ezeken a helyeken általában vásárolni is lehet, így közvetlenül a gyártótól azaz elsőkézből kapjuk a terméket, a minőség garantált.

Sok más ázsiai országhoz hasonlóan az alkudozás Srí Lankán sem ismeretlen, sőt van ahol elvárt. Piacokon, utcaárusoknál, szuvenír boltokban nyugodtan alkudozzunk.

Vissza a hírekhez