Srí Lanka - Mi itt is otthon vagyunk Hírek

Yala Nemzeti Park – a leopárdok otthona

Érdekességek

Srí Lanka délkeleti sarkában található a Yala Nemzeti Park, az egyik legismertebb vadaspark a szigeten, mely évente látogatók százezreit vonzza. 

A park a Wilpattu Nemzeti Park után a második legnagyobb nemzeti park Srí Lankán és a világ egyik legsűrűbb leopárd populációjával rendelkezik. Colombo városától nagyjából 300 kilométerre helyezkedik el – az ide vezető út autóval elérheti az öt órát is, úgyhogy amennyiben innen indulunk, érdemes korán útra kelni.

A Yala Nemzeti Park területe öt részre osztható, a két délkeleti tengerparti egység a leggyakrabban látogatott. A park összeköttetésben van a szomszédos vadvédelmi körzetekkel és nemzeti parkokkal, melyek közül a legnagyobb a Lunugamvehera Nemzeti Park. Yala nagyjából 979 négyzetkilométernyi területen fekszik, ahol különböző ökoszisztémáknak ad otthont a dzsungelektől az édesvízű, nedves élőhelyekig, melyek ideális élőhelyet biztosítanak számos állatfaj számára.

A park vadvilága

Yala több mint 200 madárfajnak és 40 emlősfajnak kínál élőhelyet, de népes leopárd populációja révén a legismertebb. Egyedszámuk a szigeten belül ebben a parkban a legnagyobb, illetve területre vetítve a park területén több leopárd él, mint máshol a világon. Számos bátrabb példány már hozzászokott az élőhelyükön barangoló szafari dzsipek látványához, így az állatok sokszor közelebbről is megfigyelhetők. A park meglátogatására a legjobb időszak január és július között van, ekkor van legnagyobb esélyünk arra, hogy megpillanthassunk néhányat ezekből a káprázatos élőlényekből.

A területen elefántok is megtalálhatóak, de populációjuk az év különböző szakaszaiban változik. Ennek oka, hogy a Lunugamvehera Nemzeti Park egy természetes folyosóként van jelen a Yala és az Uda Walawe Nemzeti Park közötti területen, és ezt a folyosót használják az elefántok az élőhelyek közötti vándorláskor. A legalkalmasabb periódus hogy találkozzunk ezekkel a pompás óriásokkal a száraz időszak alatt van, május és augusztus között.

A park számos más fajnak ad otthont, mint például krokodiloknak, páváknak, majmoknak, lajhároknak, vízi bivalyoknak, vaddisznóknak, szarvasoknak és sakáloknak is. Különböző madárfajok is nagy számban megfigyelhetőek, pelikánok, gólyák, gémek, flamingók, csak hogy néhányat említsünk közülük.

  

Néhány tipp:

  • A park látogatására a legjobb időpont reggel 6 óra, amikor a látogatók előtt megnyitják, vagy délután 4 óra után, amikor az állatok előjönnek az árnyékos búvóhelyükről, ahol napközben az erős napsütés elől rejtőzködnek.
  • Az átlagos hőmérséklet általában 27 Celsius fok körül van, de a 37 fokot is elérheti száraz időszak alatt. Mindenképp tanácsos vizet hozni magunkkal a kirándulásra.
  • A látogatók szintén hozhatnak magukkal előre elkészített és csomagolt ebédet is, de ebben az esetben azonban figyelni kell arra, hogy a keletkező szemetet, csomagolóanyagokat, palackokat nem szabad eldobálni és a park területén hagyni.
  • A túra során használt járművet elhagyni, abból kiszállni nem szabad, kivéve, ha azt a túravezető egyértelműen jelzi, hogy ez biztonságos és megengedett.

Vissza a hírekhez